7 tips voor het schrijven van jullie trouwgelofte

Het uitspreken van een trouwgelofte is in Amerika zo goed als standaard bij elke bruiloft. Langzaam maar zeker zie je deze gelofte ook steeds meer uitgesproken worden door Nederlandse stellen. Ik vind het een hele mooie traditie, die vaak extra diepgang én persoonlijkheid aan de ceremonie oplevert.

Toch spreek ik over het algemeen stellen die het wél heel graag zouden willen, maar die écht niet weten waar en hoe ze moeten beginnen! In deze blog geef ik je daarom 7 tips voor het schrijven van jullie trouwgelofte.

Lees hier de 7 tips:

Tip 1: Wacht niet met schrijven tot het laatste moment.
Jullie huwelijksdag is al maanden van te voren zorgvuldig door jullie uitgestippeld. Neem ook de invulling van de ceremonie, en dus jullie geloften hierin mee. Voorkom eindstress, ook al werk je graag met een deadline. Je kunt ook samen een deadline maken. Bijvoorbeeld enkele weken voor jullie bruiloft, zodat er ruimte is om iemand (een trouwambtenaar) mee te laten lezen met jullie geloften.

Tip 2: Bepaal de lengte.
Maak voor je gaat beginnen samen afspraken over de lengte van jullie gelofte. Een fijne richtlijn is 3 minuten. In die 3 minuten heb je voldoende gelegenheid om de diepte in te duiken, daarnaast raak je de aandacht van de ander (en jullie gasten) niet kwijt.

Tip 3: Wat is de toon van jullie gelofte?
Spreek ook met elkaar af welke sfeer jullie samen neer willen zetten. Willen jullie de ander aan het lachen maken, mag het dus een luchtige speech zijn. Of willen jullie juist vanuit een dieper gevoel vertellen wat de ander voor je betekent. Als de ceremonie bijvoorbeeld luchtig is, dan is het prachtig als de gelofte de diepte ingaat. Spreek samen vooral af waar jullie je prettig bij voelen.

Tip 4: Maak er geen Disney van!
Blijf weg van de clichés, kopieer geen voorbeeld geloften op internet en laat dichtbundels dicht. Het gaat om jullie. Het draait om de vraag; waarom wil jij vandaag ‘JA’ zeggen tegen de ander? Waarom wil jij jouw leven met je partner delen?

Tip 5: Maak het écht persoonlijk.
Maak in je telefoon een lijstje met; lieve dingen die jullie tegen elkaar zeggen, koosnaampjes voor elkaar of mooie momenten waarop jij je liefde voor de ander voelde. Begin hier op tijd mee. Maak in een paar korte zinnen wat notities. Tegen die tijd dat jij dan echt gaat schrijven heb je al een hele lijst met mooie momenten om op terug te pakken.

Tip 6: De afronding.
Een gelofte rond je af met je belofte. Het woord ‘gelofte’ betekent: ‘een plechtige belofte’. Bij je gelofte aan de ander is het dus heel mooi om af te sluiten met; “Ik beloof….”
Maak het vooral bij dit laatste stukje niet te zoetsappig. Houd het oprecht, en zorg dat je het waar kunt maken.

Tip 7: Emoties zijn oké!
Ben je bang dat je op het moment suprѐme niets meer kunt zeggen omdat je door emoties overmand gaat worden? Blijf ademen en laat de tranen er maar zijn. Door ze weg te duwen stokt je ademhaling en juist dat brengt je uit balans. Dus relax, kijk je lief aan en geniet van hét moment!

Online workshop: Schrijf je gelofte!

Ik hoop dat je met deze 7 tips voor het schrijven van jullie gelofte, alweer een stapje verder bent in het maken van de start.

Ik geef jullie nog veel meer mooie tips in mijn online workshop: “Schrijf je gelofte!
In deze workshop neem ik jullie mee, vanaf jullie eerste letter op papier, tot aan het uitspreken van jullie gelofte aan elkaar. Ik begeleid jullie in 5 korte filmpjes van  het verzamelen van mooie momenten, naar jullie persoonlijke trouwgelofte.
Ook geef ik tips voor rust in het uitspreken van je gelofte.

Kijk hier:

Inspiratie:

  • Laat je geloftenboekjes passend bij je trouwkaart ontwerpen! Bijvoorbeeld door Linda van Lindesigned
  • Of kies voor rust en eenvoud met deze geloftenboekjes
  • En ken je deze prachtige Wedding Planner al? Ik ben fan!
  • Ook deze Me and my big ideas is een prachtige wedding planner om al je ideeën in te verzamelen.

Verder lezen?

7 tips voor het schrijven van jullie trouwgelofte | Ceremonie vol Liefde

Wat is hierop jouw antwoord?