Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker; stellen kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Bruidsparen trouwen op de ene dag voor de wet, terwijl zij op een ander moment een uitgebreide ceremonie houden met hun gasten.

De volgende vragen komen wellicht in je op:

  • wat is een ceremonieel huwelijk
  • wat zijn de voordelen
  • waar moet ik rekening mee houden
  • zijn er ook nadelen

Hieronder geef ik je de antwoorden. Mocht je toch nog vragen hebben, stel ze mij gerust. Ik vertel je er graag alles over.

Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?

Wat is een ceremonieel huwelijk?

Dat is meteen een belangrijk punt. Een ceremonieel huwelijk is namelijk géén echt huwelijk. Het kan er wel uitzien als een echt huwelijk; inclusief trouwambtenaar, geloften naar elkaar, een ja-woord, uitwisselen van de ringen, getuigen én het tekenen van een (nep)akte.
Je ziet wellicht beelden voor je van een compleet toneelspel wat opgevoerd wordt, toch is er niets on-echts aan de gevoelens, overtuiging én emotie waarmee een ceremonieel huwelijk voltrokken wordt. Sterker nog, doordat je zelf alle keuzes hebt om het PRECIES zo te doen, zoals jullie het graag zouden willen, kan het misschiem nog mooier zijn.
Wellicht ben je zelf al eens getuige geweest van een ceremonieel huwelijk, zonder dat je dat wist. Voor de gasten hoeft er namelijk geen enkel verschil te zijn.

 

Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?

Naast het zojuist genoemde voordeel dat je dus geen rekening hoeft te houden met gemeentelijke regels en afspraken, zijn er nog een aantal voordelen om hiervoor te kiezen.

  1. Je betaalt geen kosten aan de gemeente om het huwelijk op die locatie plaats te laten vinden. (De gemeente heeft immers niets met dit huwelijk te maken.)
  2. Je betaalt dus ook geen kosten om je eigen trouwambtenaar mee te nemen.
  3. Sterker nog: je hoeft niet eens voor een aangestelde trouwambtenaar te kiezen, ook je moeder / vader of goede vriendin kan jullie trouwen. Lees hieronder meer daarover.
  4. De ceremonie kan plaatsvinden op elke locatie. Dus ook in de achtertuin, in het bos, op een boot, in een café…etc. Het hoeft geen aangewezen trouwlocatie te zijn.
  5. Je kunt zoveel getuigen kiezen als je wilt. Stel: je hebt drie zussen, dan kunnen zij allemaal getuigen en ook tekenen. Je zit niet vast aan maximaal twee getuigen voor ieder.
  6. Er zit geen tijdslimiet aan de ceremonie. Jullie bepalen zelf wat jullie allemaal binnen de ceremonie willen doen. Denk hierbij aan een mooi ritueel of een muzikaal optreden. Als de ceremonie gewoon jullie belangrijkste moment van de dag is en jullie er écht iets speciaals van willen maken, mag het gerust wat langer duren.
  7. Jullie kunnen de liefde twee keer met elkaar vieren. Veel bruidsparen maken namelijk van het officiële huwelijk voorafgaand bij de gemeente al een moment om de liefde te vieren. Ze gaan na afloop samen óf in klein gezelschap proosten en uit eten. Op de trouwdag zelf vier je jullie liefde dan uitgebreid met al jullie gasten.
  8. Je kunt ervoor kiezen een eigen trouwakte op te stellen, met daarin jullie woorden, zoals jullie ze graag met elkaar willen afspreken. Maak van deze akte een mooi document, of laat het ontwerpen in de stijl van jullie trouwkaart. Ik help jullie er graag bij!
  9. Ook het JAwoord mag bestaan uit jullie eigen woorden. Vind je woorden als  “beloof je trouw, wettelijke verplichtingen, de huwelijkse staat” maar afstandelijk klinken? Het is heel bijzonder én persoonlijk om het JAwoord zo te maken dat jullie écht volmondig JA kunnen zeggen.

Wat een hoop voordelen zo bij elkaar, hé?
Lees hieronder meer over: Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?

7 tips voor het schrijven van jullie trouwgelofte | Ceremonie vol Liefde

Waar moet ik rekening mee houden als ik kies voor een ceremonieel huwelijk?

Als je kiest voor een ceremonieel huwelijk is het belangrijk om te weten dat dit dus géén officieel wettelijk huwelijk is.
Het officiële wettelijke huwelijk óf geregisteerd partnerschap sluit je op een ander (gratis) moment bij de gemeente. Er zijn stellen die ervoor kiezen om dit in de week voorafgaand aan het ceremoniële huwelijksfeest te laten plaatsvinden. Zodat de ceremoniële huwelijksdag de afsluiting is.
Er zijn echter ook stellen die ervoor kiezen om het officiële huwelijk ná het ceremoniële huwelijk plaats te laten vinden. Ook dit is een mooi moment om in intiem gezelschap nog eens na te proosten op jullie dag!

Zoals ik al aangaf is het niet nodig om bij een ceremonieel huwelijk te kiezen voor een beëdigd trouwambtenaar of babs. Denk goed na wie jullie ceremonie gaat laat leiden. Het kan leuk klinken om dit door je moeder of goede vriend te laten doen, maar spreken voor een grote groep en deze groep ook blijven boeien is lastiger dan je denkt. Los van de zenuwen die het deze persoon kan opleveren, is het goed om je af te vragen in welke rol je die persoon jullie trouwdag wilt laten beleven.
Deze dag staat in het teken van jullie liefde.  Het is jullie verhaal dat verteld gaat worden, jullie beleving en jullie emotie. Dit is anders dan hoe anderen naar jullie liefdesverhaal kijken. Het is goed om je hier vooraf van bewust te zijn.

 

Zijn er ook nadelen aan een ceremonieel huwelijk?

Er zijn eigenlijk geen nadelen aan een ceremonieel huwelijk. Het is jullie feest vol liefde wat jullie graag met elkaar én jullie gasten gaan vieren. Het is jullie trouwdag compleet van A tot Z door jullie uitgedacht.

Nadelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  1. De getuigen komen vanuit het buitenland. De getuigen moeten dan bij beide dagen aanwezig zijn. Tenminste…ze moeten ZEKER aanwezig zijn bij het officiële huwelijk dat je afsluit bij de gemeente!
    Dit kan organisatorisch nog wel eens problemen opleveren.
  2. Het gevoel dat het ‘niet echt is’ blijft hangen. Soms is dit gevoel zó aanwezig dat het niet goed voelt om ceremonieel te trouwen. Het is jullie dag, dus doe vooral waar jullie je goed bij voelen!

 

Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk zowel bij het officiële als het cermoniële huwelijk!
Kies vooral wat het beste bij jullie past.

Kom je er niet uit?
Of wil je meer weten over deze blog: Wat zijn de voordelen van een ceremonieel huwelijk?
Stel hier gerust al je vragen!

 

Meer lezen?

Tips voor een tóp team op jouw trouwdag

 

Inspiratie voor jullie trouwdag?

Volg me op Instagram of Pinterest.

Wat is hierop jouw antwoord?